Mai rövid bejegyzésünkben az ízpresszóról lesz szó!
Nem, nem írtuk el, tényleg ízpresszót akartunk írni! 😊
Igazándiból nincs ilyen szó, legalábbis eddig nem volt (🙃), viszont nagyon könnyű elmagyarázni vele a világos/közepes illetve sötét pörkölésű kávék közötti különbséget!
============================
Tételezzük fel, hogy adott egy nagyon magas minőségű, termőterület szelektált zöldkávé alapanyagunk!
1️⃣ Ha ezt nagyon sötétre pörkölik, akkor ott az égés ízét fogjuk érezni. Egy alapíz lesz domináns, ami nem más mint a keserű!
2️⃣ Ha ezt az alapanyagot egy minőségorientált pörkölő világosra vagy közepesre pörköli, akkor ott egy ízkavalkádot fogunk érezni, hiszen nem rejtik el a pörköléssel a kávé igazi ízét, hanem kiemelik!
Lehet keresgélni az ízeket, minden alapanyag más és más lesz. Találhatunk akár barackos, bogyós gyümölcsös ízeket, de lehet akár csokoládés is.
Ez nem sznobság, csak a felfedezésre való vágy megélése. 😊
===========================
Ízlések és pofonok, viszont mi, a Kék Elefántban az ízpresszóra szavazunk, emellett tettük le a voksunkat, ezt képviseljük! 😏