Mit gondolsz, melyik a régebbi? Az eszpresszó gép vagy a kotyogó alapját adó Bialetti Moka Expressz (amit amúgy szintén kotyogóként szokás nevezni)?
[Hogy mi az a kotyogó és miért hívják így, abba most nem mennék bele, ez lehet hogy majd egy későbbi bejegyzés témája lesz.
Egyébként van egy online oktatóanyagunk, aminek a neve Online Kotyogós Mesterkurzus, amiben részletesen megtalálható a magyarázat, meg természetesen megkapsz általa minden tudást, ami ahhoz kell, hogy kompromisszummentesen nagyszerű kávét tudj készíteni a kotyogóddal otthon vagy akár a nyaralás alatt is
Itt minden részletet megtalálsz az oktató anyagról:
https://www.subscribepage.com/kotyogo
Ez az anyag nem mindig érhető el, érdemes feliratkozni a facebook vagy instagram oldalunkra, ott mindig teszünk fel róla infót, amikor megnyitjuk újra a vásárlás lehetőségét (ez nagyjából 3-4 havonta történik meg)]
Na de vissza az eredeti kérdésre:
Eszpresszó gép régebb óta létezik, mint a Bialetti Moka Expressz
Az eszpresszó gépek előtt nagyon lassan készültek el a kávék, rendszerint áztatásos, forralásos és csöpögtetős eljárásokat használtak az élénkítő fekete ital elkészítésére.
Az eszpresszó gépek nagy nyomás felhasználával sokkal gyorsabban készítettek kávét (az eszpresszó név maga is a gyorsaságra és a nagy nyomásra utal), mint elődeik, csak nagyok voltak, otthon nem igazán lehetett használni őket!
Erre jött válaszul a Bialetti által 1933-ban feltalált Moka Expressz, ami kicsi volt, de gyors, teljesen otthoni használatra tervezve.
Ráadásul az akkori presszógépekhez hasonló kávét állított elő, hiszen nagyjából hasonló nyomással dolgoztak (a régi presszógépek még nem tudták a ma elvárt 9 bar nyomást, inkább csak 1-2 bar-ral dolgoztak, ez miatt egy sokkal, a mai eszpresszókhoz képest hígabb, hosszabb kávét állítottak elő), tulajdonképpen abban az időben a Moka Expressz volt az otthoni presszókészítő!