Melyik a régebbi? Eszpresszó vagy a kotyogó?

Mit gondolsz, melyik a régebbi? Az eszpresszó gép vagy a kotyogó alapját adó Bialetti Moka Expressz (amit amúgy szintén kotyogóként szokás nevezni)?
[Hogy mi az a kotyogó és miért hívják így, abba most nem mennék bele, ez lehet hogy majd egy későbbi bejegyzés témája lesz.
Egyébként van egy online oktatóanyagunk, aminek a neve Online Kotyogós Mesterkurzus, amiben részletesen megtalálható a magyarázat, meg természetesen megkapsz általa minden tudást, ami ahhoz kell, hogy kompromisszummentesen nagyszerű kávét tudj készíteni a kotyogóddal otthon vagy akár a nyaralás alatt is 🙂
Itt minden részletet megtalálsz az oktató anyagról: ⤵️⤵️⤵️

https://www.subscribepage.com/kotyogo

Ez az anyag nem mindig érhető el, érdemes feliratkozni a facebook vagy instagram oldalunkra, ott mindig teszünk fel róla infót, amikor megnyitjuk újra a vásárlás lehetőségét (ez nagyjából 3-4 havonta történik meg)]
⭐ Na de vissza az eredeti kérdésre:
Eszpresszó gép régebb óta létezik, mint a Bialetti Moka Expressz‼
Az eszpresszó gépek előtt nagyon lassan készültek el a kávék, rendszerint áztatásos, forralásos és csöpögtetős eljárásokat használtak az élénkítő fekete ital elkészítésére.
Az eszpresszó gépek nagy nyomás felhasználával sokkal gyorsabban készítettek kávét (az eszpresszó név maga is a gyorsaságra és a nagy nyomásra utal), mint elődeik, csak nagyok voltak, otthon nem igazán lehetett használni őket! 🙂
Erre jött válaszul a Bialetti által 1933-ban feltalált Moka Expressz, ami kicsi volt, de gyors, teljesen otthoni használatra tervezve. 🙂
Ráadásul az akkori presszógépekhez hasonló kávét állított elő, hiszen nagyjából hasonló nyomással dolgoztak (a régi presszógépek még nem tudták a ma elvárt 9 bar nyomást, inkább csak 1-2 bar-ral dolgoztak, ez miatt egy sokkal, a mai eszpresszókhoz képest hígabb, hosszabb kávét állítottak elő), tulajdonképpen abban az időben a Moka Expressz volt az otthoni presszókészítő! 🙂

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás