A kávékészítő eszköz (V60, Aeropress, Kotyogó, Kávégép, stb.) vagy az őrlő?
Elsőre legtöbben az eszközre voksolnának, de az a helyzet, hogy az őrlő sokkal fontosabb.
Gondoljunk csak bele:
Van egy szuper, több millió forintos gépünk. Veszünk hozzá egy minőségi kávét és azt ledaráljuk egy darálóval. Tudjátok, a daráló az, amelyiknek van 2 pengéje, azzal kaszabolja, vágja szanaszét a kávé szemeket több “ezer” különböző szemcseméretű darabra. Ha ebből készítenénk kávé italt a profi géppel, akkor a végeredmény nagyon rossz lenne. Egyszerre lenne keserű és savanyú az ital! Ugyanez lenne a helyzet, ha egy rosszul beszabályozott) őrlőt használnánk, mert ebben az esetben is nagyon különböző szemcseméreteket állítanánk elő a szemes kávéból!
Vegyünk egy másik esetet. Van egy egyszerű, 2 decis poharunk. Ugyanazt a kávét használjuk, mint az első esetben, de most a daráló (vagy egy rosszul beszabályozott őrlő) helyett egy jó őrlőt használunk, ami a lehetőségekhez mérten egységes szemcseméretet állít elő. Ebben az esetben a végeredmény egy nagyon finom kávé ital lesz, mert egységes kioldódást tudunk elérni így.
Szóval az őrlő sokkal fontosabb!
Ha éppen döntés előtt állsz, akkor javaslom, hogy gép helyett először az őrlőt szerezd be, jobban jársz.