Volt már veled olyan, hogy megláttál egy tárgyat, eszközt vagy akár hallottál egy ötletet és a homlokodra csaptál azzal a felkiáltással, hogy “ez milyen egyszerű, miért nem én találtam ki”?
Na, hát pontosan így vagyok az Aeropress nevű kávékészítő eszközzel.
Hogy milyen egyszerű, mégis milyen zseniális eszköz ez, amivel nem mellesleg kiváló hosszú kávékat lehet készíteni.
Feltalálása (és még sok másé is) Alan Adler nevéhez fűződik, aki az Aerobie nevű amerikai cég tulajdonosa. Az Aeropress nem feltétlenül illett a cég termékpalettájába, szerencséjükre mégis megtartották és jól tették, mert könnyű használhatósága miatt világhírre tett szert.
Papír szűrővel működik, ezért nagyon tiszta, ízekben gazdag italt tudunk előállítani vele, ráadásul gyorsan.
Nagyon sok kávézóban használják, de valljuk be, annyira jól ki van találva, hogy szinte alig lehet vele hibázni (persze a megfelelő minőségű kávé és víz alap követelmény hozzá), ezért ez egy kiváló otthoni kávékészítő eszköz, amit praktikus kialakítása miatt könnyedén magunkkal tudunk vinni bárhová, legyen szó a munkahelyünkről, nyaralásról vagy csak egy laza túráról. Persze kell hozzá némi türelem, már ha eddig kapszulás géphez, vagy egy gombnyomásos géphez voltunk szokva, de megéri rászánni azt a maximum 10 percet (és ez tényleg a maximum, még akkor is ha kézi őrlőt használunk….és miért is ne használhatnánk :-)), hogy egy csodás, magunk készítette hosszú kávét ihassunk.
Nyilván kell hozzá némi kalandvágy is, pláne ha az ember a klasszikus olasz eszpresszóhoz van szokva és persze nem is kell, hogy mindenkinek tetsszen, mindenesetre érdemes adni neki egy esélyt.
Használatáról pár szó (többféle elkészítési mód létezik, én most a legegyszerűbbet választottam) csak nagyon a lényegre összpontosítva és az apró finomságokat nem említve (akit érdekelnek ezek is, annak szívesen megírom privátban, vagy elmondom személyesen :-)):
- a hengerre fel kell tekerni a szűrőtartót, amibe előtte beletesszük az előzőleg kicsit átnedvesített papír filtert (habár a papír nagyon jó minőségű, nem árt átmosni kicsit, nehogy a papír íze átmenjen a kávéba)
- a szűrőtartóval lefelé rátesszük egy kiöntőre vagy egy erősebb, masszív pohárra (kell az erős pohár, hiszen nyomni fogunk)
- beledobjuk a kávé őrleményt
- felöntjük előre felmelegített vízzel 2 lépésben, közben párszor megkavarjuk az elegyet
- a megfelelő idő után ráhelyezzük a dugattyút és lenyomjuk azt nem túl gyorsan, nem is túl lassan
- az ital már benne is van a pohárban, egészségünkre 🙂
- érdemes egy kicsit várni vele, jót tesz neki a pihentetés, sokkal jobban érezhető a kávé íze ha icipicit csökken a hőfoka
Ami kellhet hozzá, hogy igazán jó kávét készíthessünk vele:
- őrlő (lehet gépi is, lehet kézi is, de a pengés, gépi mákdarálókat felejtsük csak el nyugodtan)
- frissen pörkölt szemes kávé, érdemes 1 maximum 3 hónap alatt felhasználni, és nagyon nem árt ha világos a pörkölés (klasszikus olasz “szénbabokból” nem fog sikerülni jó aeropress-t készíteni)
- alacsony összes oldott ásványianyag tartalmú víz. A csapvíz már-már jó lehetne egyes helyeken ásványianyag tartalom szempontjából, de sajnos a víz íze szempontjából nagyon nem, teljesen elnyomja a kávéban rejlő ízt. Érdemes inkább ásványvizet használni, aminek 250 mg/l maximum az összes oldott ásványianyag tartalma (mint például a Norda).
- vízforraló
- stopper
Receptekbe nem mennék bele most, nagyon sok található az interneten. A legjobbakat talán a World AeroPress Championships oldalán lehet megtalálni, ide mindig felkerül az Aeropress világbajnokság első 3 helyezettjének receptje. És igen, jól olvastad…..világbajnokságot is rendeznek belőle, sőt magyar bajnokságot is, ami 2016. április 02-án zajlott Budapesten 29 versenyző részvételével. A tét nagy volt: ki képviselheti Magyarországot a világbajnokságon Dublinban?
A válasz a kérdésre:
I. Akócs Levente (Tamp & Pull)
A 2. és 3 hely:
II. Bene Anita (Cut & Coffee)
III. Vid Richárd (Espresso Embassy)
Gratulálok Nekik és Akócs Leventének sok sikert kívánok a világbajnoksághoz.