Munkaterület tisztán tartása
A barista mindig tisztán tartja a munkaterületét! Miért?
Vegyük például a tömörítő környékét.
Bármennyire is igyekszünk, könnyen vízcseppes, kávéőrleményes illetve kávécseppes tud lenni a tömörítő közelében a munkaterület!
Ha ezeket nem szedjük össze törlőkendővel és/vagy ecsettel, akkor nagyon könnyen a tömörítő alja fogja összeszedni, ami nem túl szerencsés, hiszen közvetítésével ezek a szűrőben levő kávéra fognak kerülni, ott pedig nem igazán vannak jó helyen! 😊
Apróság, könnyű megfeledkezni róla, de a munkaterület tisztántartása is egy kiemelten fontos feladat. 😉
Filter papír átnedvesítése – miért?
Miért kell átnedvesíteni forró vízzel a szűrőpapírt a csepegtetős kávékészítő eljárásoknál?
🔹️ Azért, mert ha fehér színű a papír, akkor ugyebár fehérítőt használtak fel hozzá, amit jó ha kimosunk belőle, mert ellenkező esetben az belekerülhet az elkészült kávéba, ami el tudja rontani az ital ízét. (Érdemes illatolni ezt a fajta papírt, miközben öntjük rá a vizet, érezni fogjuk a fehérítő illatát).
Ha barna, fehérítő mentes papírt használunk, akkor meg fás, papír ízt tudunk belemosni a kávé italba, ezt is érdemes kimosni. 😊
Nem mellesleg a szűrőpapír forró vizzel való átnedvesítésével felmelegítjük a készítés során használt eszközöket is, ami egy nagyon fontos mozzanata ennek a kávékészítési eljárásnak! De ez már egy másik bejegyzés témája lesz valamikor! 😉
Mizu
“Mizu? A Mizu az mi?” 🙂
A válasz: A Mizudashi kávékészítő eszközzel készült kávét nevezzük így!
Ez egy hideg kávé, amiben a hideg szó nem arra utal, hogy egyszer meleg volt és hagytuk kihülni, hanem arra, hogy alapból hidegen készül (soha nem is volt meleg). 🙂
Lényegében hideg vízben (a Mizudashi szó jelentése: víz) ázik a kávéőrlemény nagyon sok órán keresztül, kiázik belőle minden, aminek ki kell ázni és a végeredmény egy igazán kellemes, édeskés (de persze ez függ a felhasznált kávétól is), enyhe savassággal rendelkező, frissítő és hideg kávés ital.
Nyári hőségben nagyon jó választás lehet! 😉
Black Ivory
Biztosan hallottatok már a Kopi Luwak nevezetű kávéról, ami a világ egyik legdrágább kávéja és a különlegességét az eléggé bizar feldolgozási eljárása adja.
Konkrétan úgy történik a feldolgozása, hogy egy kis állat, a cibetmacska megeszi a kávé gyümölcsét, majd az ürülékéből kiszedik a meg nem emésztett kávészemeket és azt adják el iszonyat drágán.
Az már kevésbé ismert, hogy van egy hasonlóan drága kávé, ami hasonlóan ritka is és hasonló a feldolgozási eljárása a Kopi Luwakhoz, csak itt egy “kicsit” nagyobb állat végzi a “feldolgozást”: elefánt! 😀
A neve Black Ivory! 😊
Ez a kávé Thaiföldről származik, egy sérült elefántoknak biztonságot nyújtó rezervátumból.
A kávé eladásból részesedést kap a rezervátum, amit az elefántok egészségügyi ellátására, gondozására fordítanak! 😊
Cappuccino
Egy nagyon klasszikus kávés itallal, a cappuccinoval fogunk foglalkozni ma! Kettő tévhitet szeretnénk eloszlatni ma vele kapcsolatban! 😊
A két tévhit az ital űrmértékével és az összetevőivel kapcsolatos:
Több kávézóláncnál is lehet találkozni nagy és óriási cappuccinókkal, amik 200-300 ml-esek is lehetnek, ami ugye elég megtévesztő lehet, hiszen a hivatalos mérete ennek az olasz italnak 150-180 ml. 😊
Az összetevőit tekintve pedig annak ellenére, hogy nagyon sok helyen a cappuccino egy espressoból (jobb esetben, mert néha instant kávéporból készül a kávé alap hozzá) és tejszínhabból áll, valójában hivatalosan espressoból, tejből és tejhabból áll (tulajdonképpen egy homogén mikrohabot, tejkrémet állítunk elő a tejből). 😊
Ecsetelni, törölni, egyik sem vagy mindkettő?
Ecsetelni, törölni, egyik sem vagy mindkettő?
Mármint a szűrőkosár takarítása a kérdés! 😀
Az biztos, hogy az “egyik sem” az nem jó válasz, ez könnyen sejthető is. 😊
Az ecsetelés nem rossz, viszont sajnos nem elég. Az csak a nagy “szennyeződések” (zaccnak) eltávolítására jó, de az apró szemcséket és a vízet nem tünteti el.
A rongy már egy sokkal jobb választás, ő mindent eltüntet. Ha csak az egyiket akarod használni, akkor ez legyen az.
Amúgy az a legjobb, ha mind a kettőt használjuk, mert ha eltávolítjuk a nagy részét a zaccnak ecsettel, akkor a rongy nem koszolódik olyan gyorsan és nem keni össze a szűrőkosarat! 😉
E.T.
Mai bejegyzésünkben a méltán népszerű E.T.-ről lesz szó!
Na nem a jól ismert földönkívüli kis lényről fogunk írni, hanem egy olyan nyári kávés italról, ami hasonlóan szerethető, mint az a bizonyos űrbéli figura! 😀
Ez nem más, mint az Espresso Tonic!
Az első hallásra igen furcsa kombináció eszméletlen jó ízt eredményez, ráadásul kellemesen hűsítő és frissítő is ez az ital, igazi nyári kávékülönlegesség! 😊
Kinek köszönhetjük és melyik évben készítették először?
Meglepő módon már 2007 óta létezik ez az ital és a svéd Koppi pörkölő csapatának köszönhetjük, ott készítették el először! 😊
Mi nagyon hálásak vagyunk nekik érte! ❤
Cortado űrmértéke
Ma egy igen vitatott kérdéssel fogunk foglalkozni, a cortado űrmértékével!
De először is tisztázzuk, mi is az a cortado!
Ez egy spanyol kávés ital, a neve a cortar szóból ered, ami vágást jelent.
A vágás szó arra utal, hogy “elvágják” a masszív, durva kávés ízt (a spanyol pörkölés nagyon sötét, ezáltal kiemelten keserű, égett ízt eredményez), vagyis felhigítják tejjel az espressot! 😊
Az espresso-tej aránya 1:2 (tehát 1 rész espresso, 2 rész tej), vagyis ez azt jelenti, hogy ez egy 90-100 ml-es ital, nem nagyobb! 😊
Milyen szemcseméretet kell használni?
Milyen őrlemény szemcseméret szükséges az egyes kávékészítési eljárásokhoz?
Fontos a kérdés, mert nem jó, ha összekeverjük. 😊
– Török kávé: hagyományosan púderfinomságú (újhullámosan durva) szemcseméret
– Espresso: finom
– Filter: durva
– Kotyogó: nagyon durva (mint a cukor, vagy a nádcukor)